Ahad, Julai 12, 2009

kisah Marwa Al-Sherbini-PAHLAWAN JILBAB

ViewsSeorang wanita Muslim Mesir di bunuh di dalam mahkahmah Jerman, apa anda fikir?
Assalamualaikum.

Kisah menyayat hati ini berlaku minggu lepas. Kisahnya begini, seorang muslimat Mesir di Jerman, Marwa Al-Sherbini, yang pada Ogos 2008 telah memfailkan saman kepada jirannya yang menggelarnya sebagai 'Terrorist', kerana beliau berhijab. Diulang, beliau digelar 'Pengganas', kerana beliau B.E.R.T.U.D.U.N.G. !!

Maka setelah mendengar hujah kedua-dua pihak pada Rabu minggu lepas, mahkamah mendapati lelaki, yakni jiran kepada Marwa tadi bersalah, dan dikehendaki membayar denda 2800 Euro.

Anda tau apa berlaku sesudah itu?

Lelaki ini telah menerkam ke arah Marwa, dan menikam mangsa 18 kali!! Ya, anda tak salah baca, memang 18 kali, dan yang paling teruk, Marwa ditikam sehingga mati, sambil beliau memeluk anaknya. Dan Marwa ketika itu mengandung 4bulan...tragis bukan?
However last Wednesday, Alex stabbed her 18 times to death in a German courtroom after the judges announced she won the case against him, and that he had to pay 2,800 Euros as a fine for his previous insults. Lagi di sini.
Belum cukup tragis, ada lagi. Suami Marwa yang melihat isterinya ditikam terus menerkam ke arah lelaki tadi, dan....

...akhirnya suaminya juga ditikam 3 kali. Nah. Tidak cukup dengan itu, pengawal keselamatan yang 'melihat' kejadian tadi telah bertindak menembak suami Marwa. Nah... ini baru betul2 tragis.

Sekarang anda fikir, bagaimana logik seorang perempuan ditikam 18kali di dalam mahkamah, tanpa ada seorang pun yang bertindak menyelamatkan wanita ini, melainkan suaminya, yang akhirnya berkesudahan ditembak.

Logik atau tidak anda mengambil masa hanya 1 saat untuk menikam 18 kali? Cuba anda tikam angin 18 kali, berapa lama masa yang anda ambil, tikam secepat mungkin. Malah 1 saat untuk 1 tikaman pun sukar dicapai. Maka tidakkah anda terfikir kenapa reaksi manusia di situ terlalu lembab? Bengong bukan.

Seorang pemerhati telah berkata tentang suami Marwa, "Dia bukan seorang yang berambut perang, jadi dia tentu penyerangnya." Ya, ini logik pada pandangan mereka. Tapi sesekali tidak bagi kita.

Itu isu pertama, isu kedua adalah mengapa seakannya media barat cuba menutup isu ini. Langsung tidak dihebohkan. Adakah kerana darah orang Islam tidak sama dengan darah mereka? Ermm.. logik bukan. Hanya orang yang gila sahaja percaya ini.

Mungkin ada antara yang membaca entri ini berfikir bahawa ini hanya isu kecil, mengapa perlu dihebohkan. Ada bukan? Ini bukan soal peka semata-mata, cuba anda fikir, kalau Marwa boleh ditikam 18 kali dalam mahkamah, 'tanpa disedari' maka adakah mungkin mereka2 ini menyedari pembunuhan demi pembunuhan yang berlaku nun di Gaza, di Tebing Barat, di Darfur, dan yang terbaru di China. Atau ada antara anda yang masih tidak tahu saudara kita dibunuh di China. Ya, logik la sikit kalau anda tidak tahu, sebab semua pembunuhan tadi berlaku di luar mahkamah.
Komen Blog Ibnu Hasyim: Marwa Al-Sherbini, perempuan Mesir berusia 32 tahun yang memakai tudung mengandung empat bulan, membawa tetangganya ke mahkamah kerana menyebutnya 'pengganas' dan ada saksi di mahkamah sewaktu ditikam sebanyak 18 kali di dalam ruang mahkamah di hadapan puteranya yang masih berusia 3 tahun, pada 1 Julai ini, di Dresden. Suami Marwa yang cuba menolong juga mendapat tikaman dari penyerang dan tembakan di kaki oleh pegawai keselamatan kerana kononya 'salah faham.'
1..Keganasan ke atas Marwa itu merupakan satu lagi contoh Islamophobia di negara-negara Barat dan fakta jelas menunjukkan bahawa media Barat memang kerjanya memutarbelitkan kenyataan.
2..Hal ini juga menunjukkan pendekatan Barat yang pilih kasih terhadap kes-kes hak asasi manusia. Apalagi dalam hal-hal agama Islam yang tidak menguntungkan mereka, sikap double standart jelas terbukti.
3..Dikatakan bahawa penyerang tersebut awalnya mulai menghina korban secara verbal kerana pakai tudung. Ingat! Menghina pakai tudung adalah menghina agama. Kalau seorang Islam menghina agama sendiri dengan sengaja boleh jadi murtad, dan boleh dihukum. Bahkan mengikut undang-undang Jerman sendiri pun sudah bersalah. Jadi kalau untuk menjaga ketenteraman di negara ini, maka rakyat Malaysia perlu mengenal perkara-perkara sensitif begini. Ini bukan perkara kecil.. kecualilah bagi menteri atau bini-bini menteri yang tak pakai tudung.
4..Menuduh 'pengganas' pada Islam (salah satu dari makna Islam adalah damai), ini pun suatu hal lagi. Pernah pemimpin-pemimpin negara ini dulunya (sekarang kurang sikit) dengan sewenang-wenang menuduh pejuang-pejuang Islam di luar negara sebagai pengganas tanpa bukti, dengan sindiran mengaitkan dengan yang di dalam negara. Mereka tidak sedar lidah mereka menjadi lidah biawak yang menyambungkan kempen propaganda AS untuk menghapuskan Islam. Merekalah baruanya, memukul Islam dengan orang Islam sendiri.
5..Setakat ini di Malaysia saya rasa belum ada orang yang menghina memakai pakaian tutup aurat seperti tudung dan lain-lain dibawa ke mahkamah. Begitu juga tuduhan pengganas!
6..Mengapa tidak ada respon atau lanjutan dari penganugerahan gelaran 'Pahlawan Jilbab' yang dimuliakan agama ke arah pentarbiahan Islam itu dibawa ke negara ini, samada melalui kerajaan, badan politik & dakwah atau NGO? Kan yang baik dijadikan tauladan!

Dipetik daripada:http://www.ibnuhasyim.blogspot.com

☂Asal Allah redho,Tinta Ini Pasti Bernada.Ya, Teruskan Tersenyum!☂

0 ulasan:

 
COPYRIGHT@Segala Yang Tercatat Di Atas Semua Hak milik Atin Jieha Pemilik SKH