Sabtu, Julai 14, 2012

:: ROH 'SYAHIDAH' ::

ViewsSeandainya ditanya impian gadis-gadis dimana-mana pun, Rata-ratanya pasti menjawab : 
" Nak jadi muslimah solehah,
Serikandi Ummah" 

Namun, terkadang. Bicara hanya tinggal bicara .Yang Dilafaz tidak seia dengan jiwa. Walhal kerna lafaz tersebut, orang rasa bangga dengan kita. Sedangkan kita tidak langsung cuba berlari kearahnya. Gelaran 'Solehah' yang bermain manis di bibir kita. 

----------------

Cuti minggu yang banyak dihabiskan dengan menerawang dan berhijrah ke laman demi laman sesawang . Mengambil ibrah dan ilmu yang mampu dikaut dan digenggam erat dalam hati.

Sudah lama keyboard ini tidak berasap dengan karya-karya baru. Semua terasa punah dengan masa yang berlalu pergi. 
Alahai, Manalah perginya semangat 'super saiya'  macam dulu-dulu. Dah kontang rasanya. 

Tapi hari ini, Seperti ada sembilu yang menyucuk. Terpana dengan satu kisah yang benar-benar mengetuk hati seorang muslimah. Buatkan diri terpana. 
Allah, Rupanya.. Masih belum lengkap lagi aku untuk menjadi seorang muslimah solehah. Belum layak untuk diberi gelaran Solehah kerna diri yang masih belum musleh. 

Sepanjang perjalanan hidup, Banyak perkara yang direnung dan didengar dengan pancaindera yang diberi oleh ILAHI. 
Apa guna anugerah mata, Seandainya bukan untuk melihat dengan sedalamnya. 
Apa guna tangan yang kita punya, seandainya bukan untuk melakukan amal kebajikan dan melakukan sesuatu yang baik-baik sahaja. 
Apa guna punya telinga, seandainya tidak mendengar lantunan yang indah dan dibenarkan DIA.Pekakkan dari mendengar pujukan rayu syaitan dan manusia yang bertopengkan durjana.
Apa guna Jasad, seandainya tidak seiring dengan 'Fastabiqul Khairat'..
Apalah erti semua ini..~ ?

Sesungguhnya, tiap dari kita pasti takut dengan Kiamat yang bakal menjelma. Aku jua tidak terlepas dengan ketakutan tersebut. Terkadang pasti menjawab,

" Ya Allah, aku tak nak mati lagi selagi aku tak kahwin lagi. Nak ada suami . nak ada itu ini. "
Kesempurnaan bagaimana yang kita harapkan?
Ingin menjadi muslimah yang solehah? musleh? Qanaah?

Baca Kisah Ini, Tepuk Dada, tanya hati iman.. Tidakkah kita lupa, bahawa sebenar-benar muslimah yang solehah adalah yang meletakkan layak perkara pada tempatnya. 
Allahu Allah..
Perlu Kembali Tajdid Niat , Tajdid Amal. 

Kemanakah muslimah solehah yang benar Musleh yang Seperti ini,
Bagaimana Seorang gadis yang sedang menunggu tarikh Perkahwinan dengan baju pengantin yang sudah dijahit sendiri, dan sudah merancang nama untuk anak pertamanya. Namun, segala impiannya dimusnahkan sekelip mata, kerana syurga dirasakan begitu indah, dan cinta Tuhannya adalah segala keindahan yang harus dikecapi. kerna itulah Cinta Teragungnya melebihi segala Cinta.Ayat Al-Akhras 
 Dialah SERIKANDI yang mengorbankan dirinya dalam misi Amaliyyah istihadiah(pengebom berani mati) dengan niat kerana Allah dan mahu mujahidah- mijahidah diluar sana agar berani melawan yahudi Laknatullah dan dia berjaya.

Ayat Muhammad Al-Akhras 
Adalah salah seorang para syahidah yang melaksanakan Amaliyyah Al-Istisyhadiyyad di bumi jihad, Palestin bagi melakukan pembalasan atas tindakan-tindakan tidak bertamadun bangsa yang pernah mengkhianati nabi-nabi dan membunuh nabi-nabi mereka. Itulah Yahudi yang kini merempat di bumi umat Islam, Palestin dan mengisytiharkan penubuhan negara Israel dari tanah umat Islam yang dirampas dengan persetujuan PBB bermula pada tahun 1948. Operasi-operasi mereka, kini menjadi mimpi ngeri yang menakutkan bangsa penjajah ini. Dengan pelbagai kecanggihan teknologi, mereka memerangi Islam dan ummahnya. Akhirnya, akhawat-akhawat ini bangkit menjadi pembela ummah yang ditindas. Golongan kuffar melabelkan mereka sebagai terrorist, ekstremis, pelampau agama, fanatik, radikal, bahkan menggelar aksi ini sebagai perbuatan ‘bunuh diri’. Bukan sekadar golongan Mustakbirin ini yang melabel mereka, bahkan sebahagian umat Islam terkesan mengiyakan segala dakwaan-dakwaan pihak musuh ini tanpa mempedulikan bahawa disana terdapat puluhan ulama’ yang telah memfatwakan keharusan operasi syahid ini khusus di Palestin sebagai salah satu alternatif jihad. Amaliyyah ini jauh sekali untuk disamakan dengan bunuh diri yang bertitik tolak dari perasaan kecewa dan tidak meyakini taqdir Allah. Adapun Amaliyyah ini bukan aksi kekecewaan, tetapi bermula dengan keyakinan dan keimanan kepada Allah. Inilah yang sengaja diputar oleh kuffar dan dipersetujui oleh golongan Munafiqin dan Murtaddin.

As-Syahidah Ayat Muhammad Al-Akhras 
Umur :18 tahun.
Asal : Dehaisha Refugee Camp, berhampiran Bethlehem.
Kerjaya : Pelajar sekolah menengah atas.
 Tarikh Amaliyyah : 29 Mac 2002.

Sasaran : Warga Israel di sebuah pasaraya. 
Tempat : Kyriat Hayovel, Jerusalem 
Hasil : 2 orang Yahudi terbunuh dan 28 cedera. 
Kata-Kata :  
Apa nikmatnya hidup di dunia ketika kematian selalu mengintai kita. Mana yang lebih indah, mati dalam ketidakberdayaan dan kehinaan atau gugur di medan jihad”.
Kematian seorang mujahid akan membangkitkan keberanian mujahid-mujahid yang lain, bukan sebaliknya”.

Ikuti detik-detik Ayat Muhammad Al-Akhras sebelum melakukan operasi syahid :


Dia sedikit bingung, hairan dan kaget melihat tingkah puterinya. “Semoga Allah selalu melindungi dan merahmati anakku. Tapi, bukankah Jumaat adalah hari cuti?”. “Doa ibu yang anakanda harap, “jawabnya. Ayat tidak lagi berkata-kata. Dia hanya tersenyum, dia mencium tangan, kemudian memeluk erat sang ibu yang masih kebingungan dan dengan tetap tersenyum, dia menarik tangan adiknya, Sama’ah, 10 tahun. Mereka pun sama-sama bergegas ke sekolah.

Beberapa jam kemudian, pukul 10 waktu setempat, radio Israel memberitakan ledakan bom disebuah supermarket Netanyahu, berhampiran Jerusalem. Peristiwa ini menyebabkan 3 orang tewas dan lebih dari 40 orang luka-luka. Jatung ibu Ayat berdegup kencang menyemak khabar itu. “Jangan-jangan dia”, bisiknya saat itu. Firasatnya menguat, manakala dia mendapatkan Samaah pulang sendirian sambil teresak-esak. Dia mengaku tidak tahu kemana kakaknya pergi. Ayat hanya berpesan kepadanya, “ jangan cemas dan takut. Allah bersama kita orang-orang yang beriman. Sampaikan salam buat semua dan berdoalah. Mudah-mudahan Allah memberikan pengampunan dan kemenangan”.

Di Kem pelarian, ibu Ayat cemas dengan nasib anaknya. Batinnya bertanya-tanya, “kemana dia pergi? Apakah dia sudah mewujudkan impiannya untuk menjadi syahidah? Pertanyaan lain terus muncul dibenaknya. Bagaimana dengan impiannya yang lain? Soal pinangan, rencana pernikahan dan pakaian pengantin yang sudah dijahitnya sendiri? Bukankah dia juga bercita-cita untuk melahirkan anak-anak, kemudian menjadi mujahid-mujahid masa depan? Sementara fikiran liarnya bertanya-tanya, kalbunya mendapat isyarat bahawa calon pengantin itu telah gugur dalam aksi bom syahid. “Innalillah wa inna ilaihi raji’un”. Semoga Allah mencatatnya sebagai syahidah. Mudah-mudahan dia juga boleh menjadi pengantin Palestin yang melahirkan kehormatan dan kemerdekaan bagi umat dan bangsanya sendiri,” demikian ucap sang ibu ketika mendapat kepastian beritanya.

Jumaat, siang itu, Ayat Al-Akhras pergi mengikuti jejak Issa Farah dan Saa’id, dua kerabatnya yang gugur dibedil helicopter Israel. Ayat Al-Akhras, remaja solehah yang cantik ini lahir 20 Februari 1985 di Kem Dheishes. Di akhir hayatnya dia tercatat sebagai pelajar kelas 3 sekolah menengah atas. Menurut ABC News, Ayat Akhras termasuk anak cerdas dan rajin belajar. Sampai saat menjelang syahidnya, dia masih rajin menasihati teman-teman untuk terus belajar. “Penguasaan ilmu teknologi amat penting dan diperlukan untuk mendukung perjuangan kita, apa pun bentuknya”.

Hayfaa, teman baiknya berujar, “dia selalu menasihati kami bahawa belajar harus tetap berjalan, meskipun rintangan dan bahaya mengancam di sekeliling kita”. Tentang jihad, Ayat selalu berkata, “jihad itu kewajipan setiap Muslim termasuk wanita. Mengapa harus kita membiarkan nyawa kita terenggut sia-sia oleh kebiadapan Zionis Israel?”.Hayfaa tidak menyangka Ayat syahid secepat itu. Dalam hari-hari terakhirnya, dia rajin mengumpulkan foto-foto Mujahid Palestin. Di meja belajarnya, berjejer slogan-slogan jihad dan kepahlawanan. “Dia pergi untuk bergabung dengan barisan syuhada’ lainnya”.

Sama’ah, adiknya sekaligus teman terdekatnya, merasakan hal yang sama. Sambil terus menangis, dia berkisah tentang saat-saat terakhir bersama kakaknya. “Saya melihat cahaya di mukanya dan sebuah rona kebahagian yang tidak pernah terlihat sebelumnya.”. Sambil memberi sepotong coklat manis, lanjutnya Ayat berkata lirih,” solat dan doakan agar kakak berjaya melaksanakan tugas suci ini”.

Meskipun tahu syahidah adalah cita-cita tertinggi anaknya, ibu Al-Akhras tetap sahaja merasa kehilangan. Dengan mata berlinang dan mengulangi kata-kata sang anak ketika berdiskusi soal kewajipan jihad bagi setiap muslim Palestin. “Tugas apa?” Sama’ah bertanya. “Hari ini kamu akan mendengar satu berita baik. Mungkin inilah hari terbaik dalam hidup saya. Inilah hari yang telah lama saya nantikan. Tolong sampaikan salam hormat saya kepada Akh Shaadi, “tutur Ayat Akhras sambil memberikan secarik kertas.

Shaadi Abu Laan, 20 tahun, calon suami Ayat Akhras termangu beberapa saat ketika khabar itu sampai padanya. Dia nyaris tidak percaya Ayat pergi begitu cepat mendahuluinya. Padahal, Julai ini, jelas Shaadi, “kami sudah berencana untuk rasmi berumahtangga. Begitu Ayat lulus ujian, kami akan menempati rumah sederhana yang belum didekor”. Mereka sudah 1 tahun setengah berkhitbah (meminang). Keduanya bahkan telah menyiapkan nama ‘Adiyy untuk bayi pertamanya (yang lahir nanti).Mereka bertekad mendidik si kecil sebaik-baiknya dengan harapan kelak menjadi seorang mujahid yang akan membebaskan Al-Aqsa dan Palestin dari pendudukan Israel.

“Allah ternyata punya rencana lain,” ucap Shaadi. “Semoga kami bisa bertemu disyurga kelak, dia mencintai agamanya lebih dari apapun”. Setiap saat, lanjut Shaadi, Ayat memang selalu memimpikan operasi syahid. “Kami pun pernah bercita-cita untuk syahid bersama-sama. Ternyata, Allah telah memilih dia dahulu. Kalau ada kesempatan, saya akan menysulnya segera. Semoga Allah mengabulkannya,” ucap pemuda Palestin yang baru sahaja meraih gelaran Sarjana Muda Hukum itu.

Wasiat Ayat Al-Akhras :

“Wahai Al-Quds…wahai Al-Quds…wahai Palestin…wahai Palestin…suara lembut namun tegas itu keluar dari seorang gadis remaja yang cantik, berbusana muslimah hitam, dengan kafayeh khas Palestin. Seruan itu adalah bahagian dari wasiat Ayat Al-Akhras yang dibacakannya 2 jam sebelum aksi syahidnya. Beliau memulai wasiatnya dengan membaca Bismillah. Ayat kemudian menyatakan bahawa misinya ini semata-mata untuk mencari keredhoan Allah s.w.t. Beliau juga secara tegas berpesan kepada para penguasa Arab yang disebutnya telah cukup untuk waktu tidur dan disuruh bangun untuk melaksanakan kewajipan mereka kepada Palestin. Dengan bahasa Arab yang fasih, Ayat dengan santai namun pasti, terus membacakan wasiatnya yang sudah ditulis tersebut. Akhirnya, Ayat meneriakkan takbir…Allahu Akbar!!! Nampaknya dia ingin segera mengakhiri wasiatnya dan sudah tidak sabar lagi ingin melakukan aksinya, menetukan pilihannya untuk menjadi bidadari syurga. Tangannya melambai, untuk terakhir kalinya. Subhanallah.
Nota SKH:


Syria, Palestin dan negara-negara islam lain kian parah terkandas, Tapi kita masih dalam mimpi dan angan yang tidak sudah-sudah .
Menuai perasaan tidak henti-henti, memikirkan kepada siapa kita bakal kahwini. Sibuk mencari  dan mengejar lelaki/perempuan  soleh, solehah. Tanpa menghiraukan diri yang masih belum perbaiki untuk menggapai gelaran yang seiring dengan Para SYAHIDAH yang benar-benar berjuang demi islam. 


Masih Lenakah Kita?
Moga Kisah Ini bakal terus menerus menjadi inspirasi .."Tuhan, Bantulah aku untuk menjadi seperti itu "
Memburu Roh SYAHIDAH bukan Mudah.
Perlu Lebih Mujahadah!


-AtinJieha-
14072012
20:45p.m
Ghurfah Farasyi, Bayt Imtiyaz 


☂Asal Allah redho,Tinta Ini Pasti Bernada.Ya, Teruskan Tersenyum!☂

0 ulasan:

 
COPYRIGHT@Segala Yang Tercatat Di Atas Semua Hak milik Atin Jieha Pemilik SKH